2012. március 26., hétfő

Gothic Lolita-alstílusok

Hamar kiderült,hogy mint minden nagy ágazatnak,a Gothic Lolitának is vannak kisebb,al ágai. Az előzőekben megtudhattuk mi jellemző a lolitákra-akik ménél jobban akarnak hasonlítani a porcelán babákra-, és most nézzünk meg egy két kisebb ágat.

  • Aristokrat: Ez lenne a lolita felnőtt változata,ahol a történelmi ruháké- középkori középosztálybeli vagy 19. századi előkelő-  a főszerep . Hosszú ujjú fodros blúzokat, hosszú szoknyákat hordanak, esetenként fűzőt,  illetve hosszú szárú nadrágot.
    A hangsúly az elegancián és az interszexualitáson van (azaz nem eldönthető, melyik nemhez tartozik).  A smink sötétebb, mint a Lolitáé, de nem annyira, mint a nyugati Goth-é (általában).  Ennek is vannak  alfajai: 
    • Gothic Aristocrat- fekete fehér vagy teljesen fekete ruhák .
    •  Sweet Aristocrat: pasztell színek, könnyedebb megjelenés .
    • Erotic Aristocrat: kivágottabb, kicsit többet mutató ruhák
    • Madam: az Aristocrat nőiesített változata.

  • Ouji :  Ouji-sama vagy Ouji-kei jelentése herceg vagy herceg-stílus. Ez a  Lolita fiús változata. Viktoriánus  fiatal fiúk ruháját másolja:  felül fodros, férfias(abb) ing, és/vagy mellény, kabát, alul meg rövid vagy térdnadrág, térdzokni, kalap és korabeli cipő vagy csizma.
    Fekete, fehér, kék és burgundi színeket használ eredetileg, de ma már bármilyen más színt is látni. A smink minimális, de a lányok általában erősebben festik ki magukat.

  • Sweet Lolita (amaloli)
     Sok fodor és csipke jellemző rá, célja, hogy viselője minél tündéribb és édesebb legyen. Általában használt színei: pasztellkék, pasztellrózsaszín, krém és piros. Ezeket fehérrel szokás párosítani, de akár feketével is lehet. A lényeg,a minél tündéribb megjelenés.
     A mintás ruhákat általában virágok, gyümölcsök vagy édes ételek díszítik.

    Alfaja:  Shirololi – tiszta fehér.
  • Classic Lolita
     Ők azok, akik hűek maradtak viktoriánus, barokk és rokokó divat inspirálta kinézethez. Komolyabb, felnőttesebb a többi Lolitánál, gyakran használ mélyebb színeket, mint a burgundi vagy barna, de gyakori a piszkos fehér, antik fehér, rózsaszín, kék és fekete.
    Jellemző rá a karcsúbb szabás és a magasított derék. Egyik gyakori változata a fekete-fehér maid, azaz cselédlány kinézet.
  • Punk Lolita
     Punk elemek -biztosítótű, láncok, rakott szoknya, rövid haj, szakadt anyag- keveredése a Lolitával.
  •   Erotic Lolita (erololi)
    Ez lenne az  erotikus Lolita. Rövidebb a szoknyát hord, mint a többi Lolita, kilátszó fehérneművel (az alsószoknya, fűző, harisnyakötő vagy a középkori fehérnemû). Viktoriánus értelemben erotikus, legfeljebb csak a térdek és a vállak látszanak ki.

  • Wa Lolita
     A kimono/yukata és a Lolita keveredése, azaz kimonószerű a felső, s fodros, buggyos szoknya a szokásos térdzoknival és cipővel. A  név eredete: régebben Japánt a Harmónia Földjének, azaz a Wa Földjének nevezték.
  •  Pirate Lolita
    Kalózos kinézetről, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kommentelni,hozzászólni,ötleteket megosztani bátran szabad! =)