2012. március 26., hétfő

Gothic Lolita

Ma megpróbálom bemutatni nektek a Gothic Lolitát!
 A Lolita stílus eredete az 1980-as évekre nyúlik vissza. Ekkor a fiatalok vasárnaponként Tokióban, a Haradzsuku negyedben rockelőadásokat hallgattak, vásároltak, ismerkedtek és persze egymással versengtek.  Egyre különlegesebb ruhákban jelentek meg ezeken az összejöveteleken, s végül ez vezetett számtalan stílus kialakulásához, mint például a decora, gyaru, ganguro és persze a lolita létrejöttéhez is. A stílus népszerűsége pedig még tovább nőtt, amikor egyre több márka kapcsolódott hozzá, mint például a Baby, the Stars Shine Bright vagy a Mary Magdalene.

A “lolita” szó jelentése spanyolul: bájos, elbűvölő kislány, amely valóban igaz erre a stílusra. A divatra gyakran utalnak még a Gothic Lolita vagy EGA/EGL (Elegant Gothic Aristocrat / Elegant Gothic Lolita)kifejezéssel. Míg Japánban csak a lolita megnevezést használják erre a stílusra, addig Amerikában bármelyik nevet hallod is, mindenki egyre, a teljes irányzatra gondol.

De mi is  Gothic Lolita? Ez a legnevesebb alfaja a stílusnak! A Gothic Lolita, mint azt a neve is mutatja, a goth stílus és a lolita divat találkozásából jött létre. A nevében található ‘gothic’ szó kissé megtévesztő lehet, mert inkább csak a viktoriánus és a romantikus goth-ból merít ihletet, semmint az industrial vagy cyber stílusokból. Öltözködése a viktoriánus és a rokokó gyermekdivatból merít, célja a  porcelánbaba-szerű kinézet. Térdig érő szoknyát hordanak alsószoknyával, mintás vagy csipkés térdzoknival. Előfordul, hogy térdzokni helyett térd fölé érő zoknit vagy harisnyát viselnek.

Cipő gyanánt általában kerek orrú, keresztpántos, úgynevezett Mary Jane-fazonú cipőt hordanak, télen pedig kerek orrú, lehetőleg aranyos, édes kis csizmát. Vivienne Westwood divattervező népszerűségének köszönhetően a rockinghorse shoes (RHS) is elterjedt cipőfajta. Ez egy magas fatalpal rendelkező darab, amelynek hiányzik egy darab a sarkából;gyakran szalagokkal rögzítik a bokához. A blúz általában fodros, csipkével díszített és kerek gallérral rendelkezik. A Gothic Lolita gyakran használ díszítőelemként denevéreket, pókokat, pókhálómintát, kereszteket, rózsákat; és a kiegészítőket is leginkább ezek a formák határozzák meg.

A ruhák színére jellemző a fekete-fehér, királykék, és a vörös is. Ha pedig nagyon meleg az idő, akkor a csipkés ernyő sem maradhat el! Hogy a kinézetük pedig ne legyen “szobalányos”, nagyon fontos figyelniük az anyagok minőségére, mert ahogy a vérbeli Loliták mondják: „Az olcsó csipke és fodor nem egyenlő a Lolitával”

Egy igazi Gothic Lolita sminkje hangsúlyos, mégis kifinomult. Egy füstös szem és egy vörös ajak pont jól jöhet! Ahogy a képeken is látjátok, a vörös rúzs nem kőbe vésett szabály, a színekkel lehet játszani, használhatunk fuksziát, sötét kéket, bordót, de akár feketét is! A lényeg egy dologban rejlik: a kivitelezés legyen igényes!



(forrás: internet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kommentelni,hozzászólni,ötleteket megosztani bátran szabad! =)