2012. július 14., szombat

Goth fesztiválok

A nyár egyenlő a fesztiválozással,koncertre járással. Ki ne szeretne kicsit kikapcsolni,és haverokkal,barátokkal bulizni?!  Majdnem mindenki!
Korábban megemlítettem a fesztiválokat már,de most csak külön erről lesz szó. Összegyűjtöttem az olyan fesztiválokat,amelyek kifejezetten a stílus képviselői számára jött létre,illetve amit a stílus képviselői inspiráltak.
Persze lehet hogy ennél sokkal több van,és az is lehet,hogy valamit tévesen írok,de nem ismerem annyira mindet,és kommentben nyugodtan ki lehet javítani! 

Először kezdeném a magyar goth fesztiválokkal,mert abból is találtam kettőt!
Az egyik, az Unicornis fesztivál. Nem sok információ van róla úgy láttam,így én se tudok sok mindent írni róla de azért annyit azért mégis, hogy Budapesten rendezték meg, a  Ferencvárosi Művelődési Központban. Ha jól láttam, akkor 2010 áprilisában volt az utolsó. De több feljegyzést nem látok róla.

A másik magyar a Gothica fesztivál.  Ezt idén(2012ben) is megrendezték januárban. " Ajándék lemezbemutató koncert az új albumhoz a Gothica Fesztiválon" A Nevergreent majdnem minden stílusbeli szereti, így külön öröm ha eljönnek valamelyik fesztre. A programban írták,hogy ingyenes a  belépő az aznap megjelenő új Nevergeen albumban (Karmageddon CD+DVD) és a HammerWorld magazin december / januári számában. Ez eléggé inspiráló lehet a rajongóknak.
Helyszínileg Budapesten volt,és egy napos. Pár fellépő: Sense Of Silence ,Dharma, Velvet Seal, Ideas, Dying Wish, Casket Garden, Nevergreen, Christian Epidemic, Reason


Természetesen vannak más fesztiválok is,ahol vegyes a zenei felhozatal,így előfordul,hogy a szubkultúra tagjai sok helyen megfordulnak. Pl. ott a Sziget fesztivál, a soproni Volt fesztivál- ahol egyik évben Marilyn Manson lépett fel pl.- ,illetve a Rockmaraton. Ezeken a helyeken is megfordulnak. Sokan csak azért mennek fesztiválozni,mert haverokkal lehetnek. Szóval a társaság miatt.


Akkor jöhet pár külföldi fesztivál,amik sokkal ismertebbek,mint a magyarok.

Kezdjük a Castle Partyval.

Az egész fesztivál 1994ben kezdődött a Grodziec kastélyban, Lengyelországban.
Egy kisebb csoport gyűlt össze a szubkultúra tagjaiból, illetve volt 5 banda,akik akkor kezdték (....) ,és felléptek az összegyűlt embereknek. A hihetetlenül jó hangulat adta a löketet,és az inspirációt, a következő évi ('95) fesztiválra.
A 3. fesztiválon szintén felléptek zenekarok,és egyre több látogató lett. A szervezők rájöttek,hogy túl kicsi a kastély ehhez a fesztiválhoz,és változtatni akartak. (Addigra már több mint 1000ren voltak)
A 4. megrendezett fesztivált a Balkow vár udvarában rendezték már. Az 5.,és 6. alkalommal mindig egyre többen jöttek. 2000,majd később 4000 rajongó jött össze.
2000ben döntöttek úgy,hogy 3 napos lesz ez az összejövetel. Több mint 34 zenekar jött Európából!
A 8. Castle Party (2001) adott otthont a legtöbb zenekarnak. Ez az év volt az,amikor nagyon sok zenekar  lépett fel.
Minden évben megrendezték,és egyre fejlettebb,és modernebb lett.

Találtam egy beszámolót is a fesztiválról,akit érdekel,nyugodtan olvassa el,nagyon jó!
Castle Party beszámoló



Castle Party 2012 Promo 2 videó.



A másik nagyobb goth fesztivál-és erről szerintem mindenki hallott már- a WGT, azaz a Wave Gothic Treffen. Ezt is ,mint minden fesztivált, minden évben megrendezik nyáron.
Sok ember részt vesz rajta,és sok fellépő van. Helyszínileg ez Lipcsében van, Kelet Németországban.
Wave-Gotik-Treffen: a dark-romantic zene ünnepének 20 éve Lipcsében – Németországban.

"Húsz évvel ezelőtt két lipcsei goth-nak szokatlan ötlete támadt: nem egy újabb szokványos dark zenei fesztivált akartak, hanem egy régiók határait átlépő összejövetelt, ahol hasonló beállítottságú emberek találkozhatnak, beszélgethetnek és ünnepelhetnek.
 Amikor 1992-ben megrendezésre került az 1. Wave-Gotik-Treffen Lipcse szélén körülbelül 2000 látogatóval és egy maroknyi zenekarral, senki sem gondolta, hogy pár éven belül a WGT a világ legnagyobb Gothic találkozójává válhat, mely minden évben pünkösd idején birtokba veszi az egész várost."
További információ a WGT-ről

Ennyit a fesztiválokról. Ha kihagytam volna valamit,akkor lehet szólni,minden ötletet,beszámolót várok szeretettel.

2 megjegyzés:

  1. Üdvözletem!

    Belföldiek közül talán még a Fekete Zajt is érdemes megemlíteni...

    Nobilis.

    VálaszTörlés
  2. Lesz róla külön poszt- köszönöm az információt!

    VálaszTörlés

Kommentelni,hozzászólni,ötleteket megosztani bátran szabad! =)