2012. július 18., szerda

Goth ruhatár II.- Fehérneműk

Melyik nő ne szeretne tetszelegni, illetve tetszeni a párjának?!
Valószínű,hogy minden nő!

Nincs is fontosabb ruhadarab a hölgyek ruhatárában, mint a fehérnemű. Ez a női ruhatár egyik alapvető eszköze! Hiszen a fehérnemű a nőiséget jelenti, egyszerre sugározva izgalmat, érzékiséget, finomságot. Viselőjéről sokat elárulhat!

Egy kis "történelem"- Hogy mindenki tisztában legyen az alap dolgokkal!

A női bugyi viselete régre nyúlik vissza; neve (lingerie, jelentése: fehérnemű) a francia linge (lenvászon) szóból ered. A legkorábbi fehérnemű-ábrázolás egy ókori szicíliai mozaikon látható: az alkotáson szereplő női atléták keblüket - hogy annak mozgása ne zavarja őket testgyakorlás közben - egy, a mai melltartók őseként ismert pánttal kötötték át. A középkorban a barbár keleten eleink felső ruházatuk alatt rövid vászoninget viseltek; ebből a Nyugat-Európában még nem elterjedt darabból alakult ki később a kombiné. A női alsónadrág, azaz a bugyi mai formájában még nem létezett. A bő, hosszúszárú, térd alatt összefogott ruhadarabon elöl és hátul nyílás tátongotthogy a mellékhelyiségre tett kirándulásokat megkönnyítse.
Mai szemmel nézve kissé bizarrnak és nevetségesnek tűnhet ez a fehérnemű.
Ez a „divatos és egyedi” fehérnemű egészen az 1910-es évekig hódított.

Majd egyre szabadabb kezet kaptak a hölgyek is a világban és ez forradalmasította a fehérnemű világát is. A bugyin lévő nyílás bezárult, és egyre népszerűbb az alsó ing és nadrág összedolgozása következtében kialakított "ingnadrág" viselete, amelyet a mai fehérnemű darab a kombidressz elődjének tekinthetünk.


Az abroncsos középkor és a fűzős modern idők

Az 1400-1500-as években abroncsos alsószoknyát viseltek a hölgyek, mely csípőjükre irányította a figyelmet. A 19. század fenék-, illetve melltájékon kitömött alsóruhái az ideális homokóraformával ajándékozták meg a nőket.
Az 1900-as évek elején a fűző a derekat és a csípőt elszorította, a kebleket pedig szabadon hagyta.
A húszas években a férfias megjelenés jött divatba, a hölgyek pántokkal szorították le domborulataikat.  Nagyon hasznos kis ruhadarab volt.
Az 1930-as években, a nőies alsóruházat újbóli térhódításával megszülettek az első, kereskedelmi forgalomban kapható melltartók, majd az estélyi ruhák formáihoz idomulva a pánt nélküli változatok is.
1935-ben bevezették a mai kosárméretezést; az alsóing és az alsószoknya egyesülése, majd megrövidülése után pedig létrejött a kombiné.
Az 1937-ben szabadalmaztatott nylonanyag forradalmasította a harisnyagyártást.
1947-ben a kisebb keblekkel rendelkező hölgyek boldogan sóhajtottak fel: megszületett a push-up melltartó, az ötvenes években aztán megjelent az első elölkapcsos verzió is.



Nagyon sok minden megváltozott azóta. Manapság minden újra divatba jött. Sajnos a goth stílust is sokan divatnak tekintik a szép,és igényes ruhák miatt,és ezért öltik magukra,hogy elmenjenek bulizni benne,és összejöjjenek valakivel. Csak,hogy ez ennél jóval több.
Ahogy már fent is írtam, a fűző egy nagyon nagyon hasznos kelléke egy nőnek. Ma már kiment a divatból,hogy rendes,hagyományos fűzőkbe préseljék magukat a nők,de nem is tudnák megtenni,ráadásul  egyre alaktalanabbak ,és valószínű,hogy nem is állna jól nekik,de vannak emberek akik még mindig hordanak ilyesmit,és jól is áll.
A fűző a goth kultúrában elengedhetetlen,hiszen ott mindenki a legnőiesebb alakra,és formára törekszik. Már nem fehérneműként van jelen,hanem rendes ruhaként.
Szép hosszú,és igényes szoknyával párosítva,csodás végeredményt kapunk.

Összegezve,az egésznek a lényege,hogy a régi időkből vette át ,vagy tette hagyománnyá a goth stílus a fűzőt! Ma már nem csak fehérneműnek hordják e stílus képviselői,sőt! Most már rendes ruhának számít szoknyával,vagy latex nadrággal keverve.  Sokféle fűző létezik- az egyszerűbbtől,az agyon csicsázottig. A méret is változó,mert van olyan fajta,ami kicsitől a nagyobb méretekig megtalálható,de vannak a tipikus divatfűzők,amik xs-es,meg s-es méretben megtalálhatóak csak. Ezeknek nem tudom mi értelme,mert a fűző eredeti célja,a husisabb nők összefogása,és a szép derék ,meg mellek kiemelése. Egy ilyen kis méretű fűző,nem fűző- de ez már magán vélemény!
A bugyikról annyit,hogy általában a csipkés az amire minden goth hölgy ugrik. De a csipke jó felsőbe,szoknyába, bárhova!  Melltartó szintén. Biztos vannak ebben is kivételek,de mivel a csipke bugyi,és melltartó nagyon igényes, valószínű,hogy  aki igényesebb az ilyet hord.


3 megjegyzés:

  1. Ez az utolsó kép gyönyörű *,*

    Nagyon jó kis összeállítás lett, főleg a történelmi része tetszett :D , tényleg voltak a múltban érdekes dolgok...

    Én is ugrok persze a csipkére, de minden nap azt hordani nem lenne szívem... Ha valamin csipke van, én azt úgy óvom mint a szemem világát :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A történelmi része tényleg érdekes- élveztem is a kutatómunkát!
      Nem az a lényeg,hogy az ember mindennap csipkét hordjon,vagy hogy ki legyen öltözve- nem erre értettem. De tény,hogy a goth hölgyek szíve-csücske a csipke! =)

      Törlés
  2. Nem feltétlenül igényesebb, ha valaki csipkefehérneműt/csipkebugyit hord, mert a csipke általában valamilyen szintetikus anyagból van, pl. a pamut olyan szempontból igényesebb, hogy jobban szellőzik, nem olyan mű.

    VálaszTörlés

Kommentelni,hozzászólni,ötleteket megosztani bátran szabad! =)